Vár a Magyar Tanszék!

Március 12-én 10 órai kezdettel nyílt napot tart az Újvidéki Magyar Tanszék.

 

Hogy mi a nyílt nap? Egy alkalom, hogy személyesen ellátogass az újvidéki Bölcsészkarra, és a helyszínen, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék tanáraitól és diákjaitól kapj választ arra a kérdésre, hogy miért volna érdemes ide iratkoznod.

Írta: PÁSZTOR-KICSI Gergely

 

Az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke a magyartanárok egyetemi képzését végzi és tudományos kutatásokat végez a magyar nyelv, irodalom, néprajz, művelődéstörténet tárgykörében. A tanszék alap-, mester- és doktori képzést is folytat.

Ha irodalmi ambícióid vannak, a Magyar Tanszéken megszerezheted (vagy éppen elmélyítheted) az ezzel kapcsolatos irodalomelméleti műveltségedet, ha tudományos babérokra törsz, legyen az irodalomtudományi vagy nyelvészeti, érdemes ide iratkoznod.

Persze van Magyar Tanszék Magyarországon is, miért is jönnél akkor Újvidékre? Ha másért nem, hát azért, mert az Újvidéki Magyar Tanszéken szerzett oklevéllel nem csak magyartanár lehetsz,  hanem újságíró, tolmács, fordító, kommunikációs szakember, lektor, kulturális és művészeti menedzser, könyvtáros vagy éppen szerkesztő is. A mai gazdasági körülmények között ezzel a rugalmassággal több esélyed lesz az elhelyezkedésre, és ami szintén fontos: a külföldön szerzett diploma honosításával sem kell majd bajlódnod.

De ez nem minden. Ha az előadóművészet is érdekel, részt vehetsz a különböző műsorok  elkészítésében vers-vagy prózamondóként, zenészként vagy akár rendezőként is. Az ebben szerzett tapasztalatok később kiválóan kamatoztathatóak, hisz a legtöbb iskolában a műsorkészítés a magyartanárok feladatai közé tartozik.

A Kontaktzónákról se feledkezzünk meg: ezeken a beszélgetős rendezvényeken neves és ismert művészeket, egyetemi kutatókat, oktatókat szólaltatnak meg a moderátorok, akik a Tanszék tanárai és felsőbbéves hallgatói közül kerülnek ki. A Kontaktzóna néha műsoros est jelleget ölt: ilyen volt például tavaly Grecsó Krisztián és Beck Zoltán, a 30Y énekesének a Hogy lehet gondolkodni, ha szép lányok jönnek? című „zenés irodalmi találkozása”.

Azért velük is készült egy beszélgetés, mégpedig a Tanszék rádióműsora számára, tehát ha a média felé kacsintgatsz, akkor is szerezhetsz itt értékes tapasztalatokat. A rádióműsor egyébként az Új Hullám címet viseli és a Vajdasági Rádió számára készít műsorokat az így vagy úgy a Magyar Tanszékhez köthető művelődési eseményekről, alkotókról.

Ha történetesen te is egy ilyen alkotó (költő, prózaíró, esszéíró, kutató) vagy, akkor lehetőséged nyílik a publikálásra is a Magyar Tanszékes folyóiratok, magazinok valamelyikében, vagy éppen indulhatsz az esszépályázaton.

Az újvidéki Magyar Tanszéknek emellett még az is egy jó tulajdonsága, hogy Újvidéken van. Újvidék pedig, ugye, elég nagy művelődési központ: itt található a térségben ezernyi díjjal jutalmazott Újvidéki Színház (pincéjében a Művészklubbal), de rengeteg koncertet, fesztivált is említhetnénk, pl. az Utcazenészek nemzetközi fesztiválját, a Cinema City-t vagy az immár világhírű Exitet.

Több embert is ismerek, aki azért félt Újvidékre jönni, mert nem tud szerbül. Azonban nem kell félned: személyesen tapasztaltam, hogy még a legnagyobb nyelvi hátránnyal küzdők is egy évnyi ittlét után már egész tűrhetően beszélik az államnyelvet, és előtte sincsenek különösebb  hátrányban, hisz értelemszerűen a magyar a tanítás nyelve.

Ha közelebbről, élőben is érdekelne a Magyar Tanszékes élet, akkor a nyílt napon beleláthatsz majd a Magyar Tanszéken folyó oktatási és kreatív tevékenységekbe, informálódhatsz a Tanszékre történő jelentkezéssel, felvételi vizsgával, iratkozási feltételekkel kapcsolatos tudnivalókról. Ezután, ha kipróbálnád, hogyan teljesítenél felvételi helyzetben,  lehetőséged lesz egy irodalmi és egy nyelvészeti felvételi próbateszt közös kidolgozására is. Ajándék is lesz: mindenki, aki eljön, egy CD-t vihet majd haza, rajta egy kisfilmmel a Tanszékről, valamint a Magyar Nyelv és Irodalom alapfokú képzésének négyéves tanrendjével és több megoldott próbateszttel az elmúlt évek felvételi vizsgáiról. ATanszék címe:  Újvidék, Zoran Đinđić utca 2., harmadik emelet, 322-es terem.

Szeretettel várunk!