In memoriam Bányai János (1939-2016)

 

2016. 02. 21-én, életének 77. évében Újvidéken elhunyt dr. Bányai János akadémikus, kritikus, irodalomtudós, prózaíró, az Új Symposion és a Híd egykori főszerkesztője, a Forum egykori vezérigazgatója, a Forum Könyvkiadó felelős szerkesztője, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagja, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének egykori oszlopos tagja.

Bányai János ezen a tanszéken végezte tanulmányait, majd egész életét végigkísérte a Magyar Tanszéken folytatott tanári munka.

1963-ban diplomált, majd egy évre rá már fiatal asszisztensként dolgozik, irodalomelméletet és esztétikát tanít.

1974-ben doktorált szintén az újvidéki Magyar Tanszéken.

Nemcsak az mondható, hogy hosszú éveken át tagja volt ennek a munkaközösségnek, hanem az is, hogy a tanítással való kapcsolatát soha meg nem szakította nyugdíjba vonulásáig, 2006-ig. Ez egyetemi tanári munkával eltöltött 42 évet jelent, sok-sok nemzedékkel való találkozást.

1993-tól 2006-ig vezetője volt a tanszéknek, 13 évig irányította ezt az intézményt, amivel messze túlszárnyalta a többi tanszékvezető vállalásait, s a legmeghatározóbb módon hagyta kézjegyét a tanszék sorsának rajzolatán.

Más karokon is besegített vendégtanárként, például a Zombori Tanítóképző Karon, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Belgrádi Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Tanszékén.

Írással, szerkesztéssel is a kezdetektől foglalkozott: 1962-től az Indeks című újvidéki diáklap szerkesztője, majd a Képes Ifjúság című hetilap rovatvezetője volt.

1967-től két évig az Új Symposion, 1976-tól nyolc évig a Híd folyóirat főszerkesztője volt.

1983-1987 között az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője, 1987-1991 között pedig vezérigazgatója volt.

Számtalan kiemelkedő társadalmi szerepet vállalt, számtalan testület tagja volt. Többek között a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság Választmányának alelnöke, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagja.

Négyszeres Híd-díjas, de elnyerte a József Attila-díjat, a Nemes Nagy Ágnes-díjat, a Déry Tibor-díjat, a Pro Literatura díjat is.