ÚJVIDÉKI EGYETEM

BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR

MAGYAR TANSZÉK

ZORAN ĐINĐIĆ u. 2.

TEL.: 021/458-673

E-MAIL: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

WEB: ujvidekimagyartanszek.ff.uns.ac.rs

 

Univerzitet u Novom Sadu

Filozofski fakultet

Odsek za mađarski jezik i književnost

21000 Novi Sad

Zorana Đinđića 2.

Értesítés a magyartanároknak - 2016

Fontos tudnivalók az általános iskolai anyanyelvi versenyről

A verenyek időpontját minden évben az Oktatási, Tudományügyi és Fejlesztési Minisztérium határozza meg. Miután a versenynaptár megjelenik az említett minisztérium honlapján, a Magyar Tanszék is feltünteti a dátumokat az internetes oldalán. A versenyek helyszíneiről az egyes községek és körzetek igazgatói állapodnak meg. A versenyek keltezésének módosításáról a minisztériumi megbízott dönt. Az erre kijelölt megbízottak neve megtalálható az illetékes minisztérium honlapján (http://www.mpn.gov.rs).

A 2015/5016-os tanévben a megmérettetések időpontját a minisztérium részéről Miroslava Petrovval (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) egyeztettük, aki a középiskolai községi verseny áthelyezésén kívül egyéb változtatást nem hagyott jóvá. A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék nem jogosult sem az időpontok megváltoztatására, sem pedig a helyszínek kijelölésére. Társszervezőként a feladatlapok elkészítését végzi, valamint továbbítja azokat a megmérettetések kijelölt helyszíneire. A versenyek dátumáról és helyszínéről a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék e-mailben értesíti a versenyeket szervező iskolákat. A feladatlapokat a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék e-mailben továbbítja az iskoláknak.

A tesztekben a verseny minden fokán 20 kérdés szerepel, az elérhető maximális pontszám 20 pont. A tesztek megoldásához 90 perc áll a tanulók rendelkezésére, a köztársasági versenyen pedig 120 perc. A verseny minden alkalommal 10 órakor kezdődik.

A megoldott feladatlapokat minden versenyfokon jeligével kell ellátni.

A községi versenyen való részvétel feltétele az iskolai verseny megszervezése. Aközségi verseny lezárása után a versenyt szervező tanárnak öt napon belül el kell küldenie a továbbjutó tanulók létszámát (osztályonként) abba az iskolába, ahol a körzeti verseny lesz. Ez azért fontos, hogy a szervező iskola idejében fénymásolhassa a teszteket. Kérjük, hogy a versenyről készült jegyzőkönyvet, amely tartalmazza a versenyen részt vevő tanulók számát és az eredményeket, juttassák el a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékre is! A községi és a körzeti verseny eredményét (a továbbjutók nevét) juttassák el a Magyar Tanszék fenti címére (postán vagy villámpostán).

A kérdéseket tartalmazó borítékokat a kinevezett bizottság averseny helyszínén nyitja fel öt perccel a verseny kezdete előtt.

Mivel a tanuló neve helyett a feladatlapon jelige szerepel, kérem az iskolák igazgatóit, biztosítsanak annyi tesztet, valamint nagy- és kisformátumú borítékot, ahány tanulót várnak a versenyre! Az ügyeletes tanárnak (aki nem lehet magyartanár) minden versenyfokon fel kell hívnia a tanulók figyelmét arra, hogy jeligéjüket – amelyet feltüntettek a feladatlapon –, írják rá a mellékelt kis borítékra is! Pontos adataikat (név, iskola, osztály, helység) tüntessék fel a borítékba helyezett lapra, és zárják le, mielőtt elkezdenék a munkát. A lezárt borítékot a megoldott teszttel együtt a nagy borítékba helyezve át kell adniuk az ügyeletes tanárnak.

A jeligés borítékokat a teszteket javító bizottság csak a javítás után nyithatja ki.

 

A verseny szabályai

A községi versenyen minden iskola annyi tanulóval képviseltetheti magát, ahány magyar tagozata van, tehát minden tagozatból csak egy diák szerepelhet. De: ha valamelyik osztály gyengébb, közülük nem kötelező senkit sem továbbjuttatni. Egy másik, (nem föltétlenül azonos) évfolyamú, de erősebb osztályból két diák is versenyezhet. Az a fontos, hogy a versenyző diákok létszáma iskolánként annyi legyen, ahány tagozat van.

A községi versenyről a körzeti megmérettetésre azok a tanulók juthatnak tovább (illetve a körzetiről a köztársaságira), akik (abban az évben) megszerezték az első három hely valamelyikét (tehát előző évi helyezésekért nem jár kedvezmény). A helyezések nincsenek pontszámhoz kötve. Ha valamely helyezést többen is osztják (pl. a harmadik helyen három tanulónak van 16 pontja), mindegyik diák továbbjut. Az az első három helyezett, aki a községi versenyen nem érte el a 12 pontot, nem jut tovább a körzeti versenyre. Továbbá a körzeti versenyről az az első három helyezett vehet részt a köztársasági versenyen, aki legalább 15 pontot gyűjtött össze.

A köztársasági versenyen az ötödikes és a hatodikos tanulók is részt vesznek.

A versenyek időpontjai a minisztérium rendelete alapján:

    

VERSENYEK ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖZÉPISKOLA
KÖZSÉGI VERSENY 2016. 03. 19. 2016. 04. 02.
KÖRZETI VERSENY 2016. 04. 03. 2016. 04. 23.
KÖZTÁRSASÁGI VERSENY 2016. 05. 28. 2016. 05. 29.

A községi középiskolai verseny kezdetének időpontja délután 15 óra, tekintettel az aznap zajló kémia versenyre. Minden más verseny tíz órakor kezdődik.

A köztársasági versenyek helyszínei a Széchenyi István Általános Iskola, valamint a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium.

                                                                                                         Tisztelettel,

                                                                                               Kovács Rácz Eleonóra, koordinátor

                                                                                                  Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék