Szalma Judit

Diákköri kapcsolataink

Kárpát-medencei szakkollégiumi konferencia II.

Korai gyülekező a budapesti Eötvös József Collegium előtt, még ébredező diákok. A beszállást követően a busz meg sem állt első fontos úti céljáig, a szlovákiai Révkomáromig, pontosabban a Selye János Egyetemig, melynek Gazdaságtudományi Karán került idén megrendezésre az Eötvös József Collegium, a magyarság közös eszménye – Kárpát-medencei szakkollégiumi konferencia II. első ülésszaka. Mint ahogy a programban (link: http://honlap.eotvos.elte.hu/uploads/documents/nemzeti-ossztart-karpatmedencei/szakkoll/2015/II.%20K%C3%A1rp%C3%A1t-medencei%20szakkoll%C3%A9giumi%20konferencia%20%C3%A9s%20az%20EC%20megeml%C3%A9kez%C3%A9se%20(%C3%B6sszes%C3%ADtett%20program)%20t%C3%B6m%C3%B6r%C3%ADtett.pdf - ez a program) is szerepel, „[a] Collegium hat éve fejlesztett kárpát-medencei szakkollégiumi hálózatának tagjaival”, tehát az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatóin kívül határontúli, azaz délvidéki, felvidéki, erdélyi és kárpátaljai diákok részvételével valósult meg a rendezvény 2015. május 30-a és június 3-a között. (http://parameter.sk/rovat/regio/2015/06/02/karpat-medencei-szakkollegiumi-konferencia) (http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2015-06-03_18:30:00&ch=mr1)

A természettudós (dögész) ülésszak előtt bemutatásra került „a tudományos együttműködés manifesztuma”, azaz az Ingenia Hungarica I. tanulmánykötet, mely az I. Kárpát-medencei szakkollégiumi konferencián elhangzott előadásokból állt össze. Ezt követően a hallgatóság a fizika, matematika, informatika, biológia, geológia, kémia területéről hallhatott izgalmas kutatásokat. Az újvidéki Apáczai Kollégium képviseletében Mátéffy Kornél (ÚE, TTK, Analitikai Kémia Tanszék) ismertette Maleinsav-anhidriddel oltott kaucsukok vizsgálata termoanalitikai módszerekkel című munkáját, mellyel a 13. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián (VMTDK) is fellépett 2014 novemberében és szekcióelső lett. A konferencia első részét sikeresen lezárva a komáromi erődrendszerbe vezetett az utunk, ahol a helyi idegenvezető végigkalauzolt minket a tekintélyes történelmi múlttal rendelkező épületmonstrum különböző részein. Hallhattunk itt osztrák és török ostromról, a Magyar Királyi Hadseregről, vagy épp orosz katonákról, akik lőszerraktárként használták a Monostori erődöt.

Mielőtt június 1-jén sor került volna a társadalomtudós (filosz) ülésszakra, egy újabb teljes napot szenteltünk Szlovákia gyönyörű helyeinek bebarangolására: a besztercebányai szálláshelyünkről a korai órákban Zsolnára indultunk, majd tettünk egy megállót a város közelében lévő Csicsmányon is, mely feketére festett, fehér népies motívumokkal díszített házai folytán igazán emlékezetes. A nap csúcspontja egy újabb várlátogatás, Trencsénben: noha a szlovák idegenvezetés kissé döcögőssé tette a megértést, mindez azonban semmit sem vont le a hely varázsából. Besztercebányai hazatérésünk előtt Késmárk is belefért még az aznapi programba. Az emberek nyitottsága révén gyorsan kialakult baráti légkörben ezen az estén is jutott idő az ismerkedésre: a természettudósok már hátradőlhettek, ám a második ülésszak résztvevői a másnapi előadásukra is készülődtek. A Selye János Egyetem után most a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem látta vendégül a konferencia résztvevőit. Az előadott munkák témáikat tekintve ez esetben is széles palettán helyezhetőek el: irodalom- és történelemtudományi, nyelvi, nyelvpolitikai, politikai, földrajzi, gazdaságtudományi kutatásokat hallhattunk. Az Újvidéki Egyetem, BTK, Zsurnalisztika Tanszék képviseletében Ternovácz Fanni ismertette A vajdasági (délvidéki) magyar sajtó 1945 után című dolgozatát, míg jómagam az ÚE, BTK Magyar Tanszéke hallgatójaként és a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium kollégistájaként vehettem részt Nakonxipáni hóesésben című, a 12. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencián előadott munkámmal, melynek elkészítésében sokat segített mentorom, dr. Utasi Csilla.

A filosz ülésszakot követően - legnagyobb sajnálatomra - hazaszólítottak kötelességeim, hisz az ottmaradottak további páratlan programokon vehettek részt Selmecbányán, Pozsonyban, Pozsonyivánkán, s a dobsinai jégbarlangban.

konf2konf

(A fotókat Horváth Júlia Janka készítette.)