Tavaszi VMTDK-műhelyek, házi TDK-konferenciák Vajdaságban

A Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium a vajdasági magyar tudományos utánpótlás tervszerű nevelése érdekében 2002 óta minden év novemberében megszervezi a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát.

Az idén először sikerült Vajdaságban tavaszi TDK-műhelyeket is létrehozni mentorok és fiatal kutatók részvételével a 14. VMTDK előkészítése céljából.

A program keretében az alábbi rendezvényekre került sor:

2015. 03. 14. Kutatásmódszertani tanfolyam, Szabadka, MTTK

2015. 03. 28. Kutatásmódszertani tanfolyam, Újvidék, VMFK, Tudósklub

2015. 04. 18. VMTDK Műhelymunka, Szabadka, MTTK

2015. 04. 18. VMTDK Műhelymunka, Újvidék, BTK

2015. 05. 15. TDK Házikonferencia, Szabadka, MTTK

2015. 05. 20. VMTDK Mentori Koordinációs ülés, Újvidék, BTK

2015. 05. 30. TDK Házikonferencia, Újvidék, BTK

2015. 06. 16. VMTDK Mentori Koordinációs ülés, Szeged, BTK

2015. 06. 23. VMTDK Mentori Koordinációs ülés, Szabadka, MTTK

Az eseménysorozat a VMFK Tudósklubján kívül két egyetemi helyszínen, az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Tanszékén és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon szervezte meg a kutatásmódszertani tanfolyamokat, a műhelyeket és a házikonferenciákat, amelyeken mintegy 100 fiatal kutató és mentor vett részt.

A munkafolyamat részévé vált a Philoscímű folyóirat első számának előkészítése is. APhilosnegyedévi folyóiratként indul tudomány, irodalom, művészet alcímmel, az Újvidéki Egyetem BTK Magyar Tanszéke és a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium kiadványaként, amelyben helyet kapnak a VMTDK-n előadott dolgozatok is. Főszerkesztője Novák Anikó, a alapító szerkesztője Csányi Erzsébet, az arculatterv Vass Szabolcs munkája. A folyóirat online és nyomtatott formában is megjelenik majd.

Ezenkívül a szervezők VMTDK-koordinációs üléseket tartottak Újvidéken, Szabadkán és Szegeden.

A program a Nemzeti Tehetség Program NTP-HTDK-M-14 pályázatának támogatásával zajlott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet segítségével.